Hareket ve AntrenmanPerformans TestleriSıçrama TestleriYetenek Seçimi

Sıçrama (Jumping) Testleri

Sıçrama, patlayıcı kuvvetin ve anaerobik güç parametrelerinin önemli olduğu tüm spor dallarında önemli bir performans göstergesidir. Doğru yapılan bir sıçrama analizi, kişinin anaerobik güç ve kapasitesi hakkında çok geçerli ve güvenilir bilgiler verir. Anerobik güç testlerine buradan, anaerobik güç hakkında ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Dikey Sıçrama Testi

Sporcunun sıçrama kuvvetinin tespit edilmesine yönelik çok yüksek güvenirlik katsayısına sahip (rxy=0,97) testtir (Aragon, 2000). Sporcu, test yapılacak platform önünde, tek kolu ile uzanabildiği maksimum noktaya uzanır ve mesafe tespit edilir. Sporcunun uzanabildiği bu nokta ile sıçrayarak uzanabildiği en yüksek nokta arasındaki fark belirlenip, yükseklik cm cinsinden kaydedilir. Test, en iyi skorun tespit edibilmesi için, iki defa tekrar edilmelidir.

Test için dikkat edilmesi gereken nokta, sporcu uzanma işlemini yaptığı yerden sıçrama işlemini yapmalıdır. Yani koşarak en yükseğe sıçramaya çalışmak ya da bir yerden tutunmak vb. davranışlar yanlıştır. Sporcu bastığı sabit noktada yaylanma şeklinde hazırlık yapabilir ve sıçrayabilir.

Test standart prosedürde çift ayakla yapılmaktadır. Fakat spor branşına özgü olarak uyarlayabilir, dilerseniz sağ ve sol ayakları izole ederek de uygulayabilirsiniz.

Tek Ayak ve Çift Ayak Yatay Sıçrama Testi

Durarak uzun atlama testi olarak da bilinir. Sporcuların denge ve koordinasyon ile birlikte dikey ve yatay eksende tek ve çift bacak güçlerini tespit etmek amacıyla uygulanan testtir. Sporculardan zeminde belirlenen düz bir çizgi üzerinde, kollar geride, dizler hafif fleksiyonda ve gövde hafif öne eğilmiş bir pozisyonda beklemeleri istenir (Maulder ve Cronin, 2005). Sporcular tek ve çift ayaklarını kullanarak sıçrayabildikleri en uzak mesafeye sıçrarlar ve en az 2 deneme sonunda elde edilen en iyi sonuç cm cinsinden kayıt edilir.

Bu testte dikkat edilmesi gereken, sporcu sıçrama sonrası yerle temas ettiğinde, başlangıç çizgisine yakın olan yani gerideki ayağın topuk hizasından ölçüm yapılmasıdır. Eğer eller temas etmişse test tekrar edilmelidir. bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta; başlama çizgisinde sporcunun sabit olması gerektiğidir. Sporcu koşarak çizgiye gelip sıçrama yapamaz. Fakat çizgi önünde yaylanma hareketi yapmasına izin verilir.


Penta Jump (Beşli Sıçrama) Testi

Beşli sıçrama testi olarak da bilinir. Sporcuların denge ve koordinasyon ile birlikte dikey ve yatay eksende bacak güçlerini tespit etmek amacıyla penta jump testi uygulanır. Sporculardan zeminde belirlenen düz bir çizgi üzerinde, kollar geride, dizler hafif fleksiyonda ve gövde hafif öne eğilmiş bir pozisyonda beklemeleri istenir. Sporcu hazır olduğunda, çift ya da tek ayak üzerinde mümkün olan en uzak mesafeyi sıçrayarak kat eder ve sporcunun bastığı son nokta cm cinsinden kaydedilir (Alpine, 2015).

Testte dikkat edilmesi gereken, tıpkı durarak uzun atlamada olduğu gibi koşma vb. davranışların olmamasıdır. Ayrıca test sırasında sporcuya (eğer çift ayak yapıyorsa) ayaklarının birleşik olması gerektiği hatırlatılmalıdır. Ayrıca sporcu seri bir sıçrama performansı sergilemeli, durarak, yaylanarak, dinlenerek vb. sıçrama yapmamalıdır.

Kaynakça

Alpine S. (2015). Fitness testing protocol. Australia: Ski and Snowboard.

Aragón, L. F. (2000). Evaluation of four vertical jump tests: Methodology, reliability, validity, and accuracy. Measurement in Physical Education and Exercise Science, 4(4), 215-228.

Maulder, P. and Cronin, J. (2005). Horizontal and vertical jump assessment: reliability, symmetry, discriminative and predictive ability. Physical Therapy in Sport, 6(2), 74-82.

Bir yanıt yazın

error

Paylaşımı Beğendiyseniz, Paylaşabilirsiniz