Hareket ve AntrenmanTemel Motorik Özellikler

Esneklik ve Parametreleri

Esneklik, bir diğer adı ile hareketlilik;  hareketlerin, eklemlerin  müsaade  ettiği   oranda,  mümkün olan en geniş  açıda  ve değişik yönlere  uygulanabilmesidir.

Bu beceri belirli bir harekete ya da ekleme özgüdür. Yani vücudun her bir bölgesine ait esneklik derecesi farklılık gösterebilir.

Neden Esnekliğe İhtiyaç Duyulur?

Esneklik, birçok sporda başarı için önemli olan ana fitness bileşenlerinden biridir. Jimnastik gibi bazı sporlarda en önemli fiziksel özelliktir. Takım / saha sporları da dahil olmak üzere birçok diğer sporda, bu beceri; genel fitness profilinin çok önemli bir parçasıdır. Sakatlıkları önlemek için, tekniğin maksimum kalite de en ekonomik uygulanabilmesinde ve toparlanma süreçlerinde, bu becerinin seviyesi süreci doğrudan etkiler. Germe egzersizlerinin yaralanma rehabilitasyonunda, spora hazırlıkta (ısınmak) ve egzersiz sonrası toparlanma da kullanılıyor olması, spor ve antrenmanın her aşamasında ona duyulan ihtiyacı gösterir.

Esneklik becerisi gelişmiş bir sporcu;

*Yeni bir tekniği daha ekonomik öğrenebilir.

*Sakatlıklara karşı daha absorbe edicidir.

*Koordinasyon gerektiren becerileri daha kolay sergiler.

Esneklik Becerisi Şu Faktörlere Bağlıdır:

*Eklem yapısına,

*Kas liflerinin ve derinin   gerilebilme oranına,

*Antrenman öncesi ısınma derecesine,

*Yorgunluk ve laktik asit faktörüne,

*Günün saatlerine (sirkadiyen ritim) ve ortam ısısına (sabah saatlerinde esneklik azdır),

*Yüklenme derecesine,

*Yaş ve cinsiyete (kızlar, çocuklar ve bebekler daha esnektir).

Esneklik çabuk kazanılır, çabuk kaybedilir. Bu yüzden yaşam boyu antrene edilmelidir.

Bu beceri temelde “kuvvet kullanımına göre” ve “uygulama biçimine göre” olmak üzere 2 farklı alt boyutta incelenmektedir. Amaca uygun olarak uygun olan yöntem ve teknik seçilmelidir.

1-Kuvvet Kullanımına göre:

Aktif ve Pasif olmak üzere 2 farklı kullanımı vardır.

A-Aktif:

Sporcu kendi çabası ile egzersizlerini başarır.

Aktif Esneklik Egzersizi

B-Pasif:

Sporcu bir partner yardımı ile egzersizlerine devam eder.

Pasif Esneklik Egzersizi

2-Uygulama Biçimine Göre:

A-Statik:

Eklem durumu sabit olarak belirli bir süre korunur. Bu sırada yüklenme yapılabilir ya da yapılmayabilir. Sporcunun sabitliği söz konusudur.

B-Dinamik:

Yüklenmeler belirli ritmik hareketlerle birlikte yapılır. Esnekliğe ait yüklenebilme sınırının son noktasında yapılan küçük ritmik yüklenme hareketleri, esnekliğe ait performans kazanımında çok önemlidir.

Esneklik Ölçüm Yöntemleri

Esnekliğe ait (hareketlilik) performansının ölçülebilmesi, mevcut potansiyelin ne olduğu hakında bize bilgi verir. Bir çok spor dalında bu beceri başarıyı doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden her bir ekstremite grubu için özel olarak tasarlanmş, geçerli ve güvenilir testlere ihtiyaç duyulur. Bu testlere ulaşmak için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

error

Paylaşımı Beğendiyseniz, Paylaşabilirsiniz